polecana restauracja w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, niemniej jednak także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz ładne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo przepysznych regionalnych produktów – podróżnicy na ogół poszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o wiele porządniej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.