Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne i nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi konsumenci degustują równie pyszne dania – tortellini, polentę i włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników naprawdę pochodzi z Włoch, czy w karcie są również mniej znane dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz dania z wielu miejsc kraju. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Aromatyczne wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może ignorować wina. Posiłek we włoskim stylu z całą pewnością powinien obejmować również wino. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji kanon. kuchnia włoska Kraków Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz marsala z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi posiadać szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania warto poszukać restauracji, która umie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film